Síla jógy

Je úžasné, že jóga nabízí mnoho přístupů a tak si může najít každý žák svůj styl – dynamický či klidnější. A stejně tak i každý učitel nabízí svůj osobitý přístup a na základě svých zkušeností předává to, co je mu nejbližší.

Mé první kroky vedly k olomouckému učiteli jógy, nyní k mému velkému příteli, Josefu Tillichovi, a to díky bolestem zad. Zde jsem měla možnost se prvně s principy jógy seznámit a zjistit, že toto je pro mě účinný lék. Později přicházely další semináře v rytmu powerjógy u Vaška Krejčíka, kde jsem také absolvovala instruktorský kurz. Poweryoga mi přinesla jiný náhled na jógu a stala se tak „odrazovým můstkem“ k dalším zkušenostem. Těmi byly a stále jsou osobní setkání s Daliborem Štědronským, který vede ashtanga jógu v Praze a neustále mě motivuje svým přístupem a ohromnou vůlí. Jeho semináře jsou pro mě velmi přínosné. Stejně tak jako i seznámení s Laurou Kratochvílovou, která své bohaté zkušenosti z ashtanga jógy předává s lehkostí a současně i důsledností. Vždy mi tato setkání přinesou něco nového a užitečného pro mou praxi. Hledala jsem i teoretické znalosti, které jsem částečně našla při svém ročním studiu jógy – cvičitel jógy II. stupně u I. a J. Knaislových pod Českou unií jógy. Navázala jsem zde i velmi cenná přátelství, jež mne provází dosud. Má potřeba k sebevzdělávání nemá konce a jsem tomu ráda. Můj život se tak stává plnějším, přináší mi nové poznatky a krásná setkání, vděčnost a pokoru. Jakýkoliv styl jógy, kterých je dnes již celá řada, je jedinečný. Tak tomu bylo i na semináři kundalini jogy se zkušenou lektorkou Sarbjot Kaur, dlouholetou žákyní Yogi Bhajana nebo na lektorském certifikovaném kurzu yin yogy u indického učitele Deepa Kumara. 

Jóga tedy nabízí ohromné možnosti. Nelze hodnotit, který je lepší, lze jen najít svou cestu ke šťastnému a spokojenému životu, což je jádrem jógy. Celá jógová praxe mě přivedla i ke studiu na FTK UP v Olomouci a následně k myšlence otevřít spolu s manželem centrum pohybových aktivit, které bude oázou a možností seberealizace i pro druhé. Za tuto volbu jsem dosud velmi vděčná, neboť mě mnohému učí a nenechá mě ustrnout.

Cesta jógy může být pro některé volbou, jak si udržet fyzickou kondici. Pro jiné se může stát i jednou z cest k sebepoznání a vést ke změnám, které zkvalitní jeho život. Naše pozornost je převážně směrována k vnějšímu světu – pracovním povinnostem, kontaktům s lidmi, hmotným statkům a podobně, zatímco na vnímání a chování svého těla, svých pocitů a třeba i uvědomování si dechu přes den nezbývá příliš mnoho času. Jóga mě učí navracet pozornost ke svému vnitřnímu světu, učí mě lépe vnímat své tělo, abych měla možnost rychleji a pozorněji reagovat na jeho potřeby a nepřehlížet je.  Cítím-li se fyzicky příjemně, i emoce a psychika nacházejí harmonii. Jóga je bezednou nádobou učení, které následuji se zvídavostí. Je pro mě velkým dobrodružstvím, za nímž nemusím cestovat do dalekých krajin, ačkoliv i putování po známých i neznámých končinách je také mým velkým zájmem. Nejsou-li však podmínky, do hloubky svého nitra lze putovat kdykoliv.
Odhodlání a trpělivost k praxi přeji
Jana

https://test.jitkas.cz/wp-content/uploads/2016/04/Janka.pnghttps://test.jitkas.cz/wp-content/uploads/2016/04/Janka-150x150.pngcvLektořiJe úžasné, že jóga nabízí mnoho přístupů a tak si může najít každý žák svůj styl – dynamický či klidnější. A stejně tak i každý učitel nabízí svůj osobitý přístup a na základě svých zkušeností předává to, co je mu nejbližší. Mé první kroky vedly k olomouckému učiteli jógy, nyní...Jógové studio v Olomouci⎟cvičení a kurzy